Lucifer in Paradise - Rob Scholte

Lucifer in Paradise Zwavelstokjes en Rob Scholte

Tentoonstellingen

,

27 maart t/m 13 april 2014

Tags: +

Lucifer in Paradise - Rob Scholte

Tijdens Lucifer in Paradise zal de ruimte aan de Ir. J.P. van Muijlwijkstraat in Arnhem gevuld zijn met monumentale installaties van Rob Scholte.

Vele tienduizenden plaatjes van luciferdoosjes vormen een betoverende weerspiegeling van de gehele wereld. “Het begon met een doos, gevonden op Koninginnedag”, zegt Rob Scholte tijdens de opening van zijn solo-expositie Lucifer in paradise in pop-up galerie art@nuyens in Arnhem. De inhoud daarvan is uitgegroeid tot een monumentale serie panelen. Samen met een aantal luciferbergen zijn bijna al die panelen nu te zien als een totaal-installatie, gecombineerd met toepasselijke hoogglans-platen uit zijn serie Smoke in your eyes.

‘Hollandse meester’ Rob Scholte was onlangs te zien in Avro’s Kunstuur. En in Kunstbeeld van april staat een groot interview. Hij staat opnieuw volop in de belangstelling, nu met Lucifer in paradise ook in Arnhem!

Uit de verschillende betekenissen van ‘Lucifer’ kiest Rob Scholte vooral die van ‘zwavelstokje’. Héél veel zwavelstokjes, en héél erg veel doosjes, in alle kleuren van de regenboog, vormen het materiaal voor een serie werken die in hun samenhang goed tot hun recht komen in de grote tijdelijke tentoonstellingsruimte.

Zonder hiërarchie of compositie heeft Scholte vanuit een rijke en fascinerende beeldbron een caleidoscopisch paradijs geschapen: alle landen, vlaggen, personen, dieren, auto’s, vliegtuigen, schepen, merken, maatschappijen, gezindtes, politieke partijen, historie, winkels, restaurants, hotels, clubs, sport, hobby, spreekwoorden, kunst en ga zo maar door, komen erin voor. Kijk van dichtbij, en je wordt meegezogen in geschiedenis, nostalgie, humor en herkenning. Kijk van een afstand, en de panelen gaan een eigen leven leiden. Kijk naar het totaal, en de ruimte doet zijn werk.

In het interview in Kunstbeeld zegt Scholte: “(…) ik laat de luciferdoosjes voor zichzelf spreken. Ze mogen er allemaal zijn. Ik plak ze aan elkaar en samen vormen ze een diamant die de hele wereld weerspiegelt.”

In het spraakgebruik is Lucifer één van de namen voor de duivel of ook wel de duivel voor zijn val.

In de Bijbel wordt de duivel nergens Lucifer genoemd. Het woord Lucifer vloeit samen uit twee afzonderlijke mythen: de joods-christelijke traditie met Lucifer als een gevallen engel en de klassieke mythe over de morgenster. Lucifer is een Latijns woord dat letterlijk lichtbrenger betekent.

In het beeldvocabulaire van Rob Scholte is Lucifer vooral een zwavelstokje. Heel veel zwavelstokjes in alle kleuren van de regenboog.

Een gebergte van luciferhoutjes.

Mount Lucifer!

In Paradise!

Alle landen, vlaggen, personen, dieren, auto’s, vliegtuigen, schepen, merken, maarscappijen, gezindtes, politieke partijen, historie, winkels, restaurants, hotels, clubs, sport, hobby, spreekwoorden, kunst en ga zo maar door, komen voor in een caleidoscopisch paradijs.

Als een diamant weerspiegelen de werken van Scholte de wereld zonder uitzondering.

Komt dat zien!

Video Lucifer in Paradise

Meer weten? Neem contact op: info@B53.nl

«

»