Duende Kinetische Kunst en een Spaanse Danseres

Tentoonstellingen

,

27 juli t/m 25 oktober 2015

Tags: +

In de zomer van 2015 organiseerden Carel Lanters en Egbert Bouwhuis de tentoonstelling DUENDE, waarbij VM23 als podium rechtstreeks en controleerbaar werd verbonden met haar energiebronnen om een inzicht te geven in het fenomeen Groene Stroom.

DUENDE (naar Garcia Lorca)

DUENDE is een tentoonstelling over beeldende kunst, energie en beweging in VM23, Ir JP van Muijlwijkstraat 23 Arnhem. Open van 04 september tot 04 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De opening van DUENDE in VM23 vindt plaats op 06 september 2015 om 15.00 uur.
Kunstenaars zijn eeuwenlang gemotiveerd geweest in het uitbeelden van Tijd en Beweging. Rogier Van der Weyden had er midden de 15e eeuw al mee te maken in zijn Kruisafneming tussen de statische mystici van de Vlaamse Primitieven. De term Kinetische Kunst verwijst sindsdien naar kunstwerken in uiteenlopende stijlen die een vorm van beweging bevatten, zoals machines, mobiles en bewegende objecten. Zij is ontstaan tussen 1913 en 1920 met de werken van Marcel Duchamp, Naum Gabo en Vladimir Tatlin. De beweging kan mechanisch zijn zoals bij Jean Tinguely of door luchtstromingen worden voortgebracht zoals bij Alexander Calder. Interessante hedendaagse kunstenaars zijn onder andere Theo Jansen en Christiaan Zwanikken.

Anno 2015 is het fenomeen Elektriciteit als een anonieme energiebron voor kinetische objecten niet meer zo vanzelfsprekend als zij voorheen was en zal binnen het kunstwerk op haar kwaliteit en duurzaamheid onderzocht moeten worden. Het zichtbaar maken van de wijze waarop de gebruikte elektriciteit is opgewekt en vervolgens is getransporteerd naar het te bewegen object is een opgave die de beeldende kunstenaars Carel Lanters en Egbert Bouwhuis zich nadrukkelijk stellen in hun werkperiode in VM23 in voorbereiding op de tentoonstelling DUENDE in september waarvoor zij het initiatief hebben genomen en waarbij zij een prachtige metershoge Spaanse Danseres maken die om haar as draait op traceerbare elektriciteit. Hiertoe zullen zij vanaf 27 juli werken aan een schaalmodel in de grote ruimte aan de JP van Muijlwijkstraat 23. Daar zullen zij ook de benodigde technieken onderzoeken en in gesprek gaan met mogelijke financiers zodat het beeld uiteindelijk met een hoogte van 15 meter in de publieke ruimte kan verschijnen.

Voor de tentoonstelling DUENDE hebben de beide initiatiefnemers ook een aantal beeldende kunstenaars uitgenodigd met een bijzondere affiniteit met het thema: Johannes Kronenberg, Joanneke Jouwsma, John W. Padberg, Colina van Bemmel, Jan Wierda, Jeroen Huisman, Frank JMA Castelyns, Ralph Lambertz, de Wattmannen, Sido Lanters en Ramon Eding.

Blog

Lees hier de blog die door Varel Lanters en Egbert Bouwhuis werd bijgehouden over Duende.

Deelnemende kunstenaars:

Carel Lanters | Egbert Bouwhuis | Johannes Kronenberg | Joanneke Jouwsma | John W. Padberg | Colina van Bemmel | Jan Wierda | Jeroen Huisman | Frank JMA Castelyns | Ralph Lambertz | de Wattmannen | Sido Lanters | Ramon Eding

Meer weten? Neem contact op: info@B53.nl

«

»